Την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014 στο ΣΔΕ Σαπών οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την βιντεοσκοπημένη εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές» όπου το θέμα της εκπομπής του ήταν ο αλκοολισμός και οι συνέπειές του. Στη συνέχεια η ψυχολόγος του σχολείου μας κα Βιβή Πετμεζά εξήγησε στους εκπαιδευόμενους γιατί πίνουμε;
- Επειδή μας αρέσει η γεύση
- Επειδή μας δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης
- Επειδή προκαλεί μέθη
- Επειδή το κάνουν όλοι
- Για να ξεχάσουμε τα προβλήματα
Αλκοολικό είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται "από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος και του οποίου η εξάρτηση από αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα σημεία βλάβης της υγείας του - σωματικά και ψυχικά - διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα, όπως και βλάβες στο κοινωνικό και οικονομικό του περιβάλλον. Το αλκοόλ καταντάει ένα σοβαρό πρόβλημα για κάποιον όταν αρχίσουν και γίνονται ορατές οι βλαβερές του συνέπειες τόσο στην ατομική και οικογενειακή υγεία όσο και στην εργασιακή ζωή. Αλκοολικός είναι αυτός που: α) σκέφτεται συνέχεια το ποτό, β) έχει προσπαθήσει από μόνος του να το κόψεις αλλά ανεπιτυχώς, ή γ) όταν πίνει περισσότερες ποσότητες αλκοόλ από αυτές που είχες αρχικά προγραμματίσει να πιει.
Οι αιτίες του αλκοολισμού είναι πολλές: Α) το Οικογενειακό Περιβάλλον (έλλειψη στοργής, αγάπης, τρυφερότητας, ενδιαφέροντος και συμπαράστασης, ύπαρξη διαταραγμένης συμβίωσης, ορφάνια, κ.α.), Β) το Κοινωνικό Περιβάλλον (ατομικισμός, αδιαφορία, έλλειψη φίλων, αντιξοότητες, καταπίεση, κ.α.), Γ) το Οικονομικό Περιβάλλον (σκληρός ανταγωνισμός, ανασφάλεια, οικονομική δυσχέρεια, ανεπάρκεια αγαθών, κ.α.), Δ) το χαμηλό διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο, ανία, μοναξιά, απογοήτευση, προσωπικό αδιέξοδο, αίσθημα ανικανοποίητου, τάση φυγής, έλλειψη υπευθυνότητας, μειωμένη αυτοεκτίμηση, κ.α.
Τα άτομα που έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ πίνουν συνεχώς μέχρι του σημείου της μέθης, όπου αρχικά νιώθουν ευφορία και μετά αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επιθετικοί.
Νευρολογικά, η έντονη μέθη εξασθενεί τη σκέψη και την όραση, επιφέρει έλλειψη συντονισμού και αργές ή ακανόνιστες κινήσεις στα μάτια. Με το πέρασμα του χρόνου, καθώς το άτομο εξακολουθεί να πίνει, το σώμα αναπτύσσει μειωμένη αντίδραση στο αλκοόλ, δηλ. μεγαλύτερη ανεκτικότητα στη μέθη που προκαλεί το αλκοόλ, οπότε χρειάζεται όλο και μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ για να φτάσει σε μέθη.
Η διακοπή από το αλκοόλ είναι η μόνη οδός για να σταματήσουν τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στην ζωή του. Το να σταματήσει όμως ο αλκοολικός να πίνει δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μερικά από τα συμπτώματα της στέρησης του αλκοόλ είναι: αίσθημα δυσφορίας, διαταραχές του ύπνου, ελαφρό τρέμουλο των χεριών, τάση προς εμετό, εφίδρωση, νευρικότητα, αγχώδης κατάσταση. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να το κόψει το ποτό ένας αλκοολικός. Ο αλκοολικός πίνει, επειδή νομίζει ότι πρέπει να πιεί. Χρησιμοποιεί το αλκοόλ σαν δεκανίκι και απόδραση.
Η ελπίδα για ανάρρωση βρίσκεται στην ικανότητά του να αναγνωρίσει την ανάγκη βοήθειας, την επιθυμία του να σταματήσει να πίνει, την προθυμία του να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του με το πρόβλημα.
Η όλη αυτή προσπάθειά του θα επιβραβευθεί με καλύτερη προσωπική υγεία, δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις και με μία αίσθηση ολοκλήρωσης.